Mye dårlig vær - men klarte likevel å fullføre mange stasjoner
Publisert: 18.12.2024
Årets tredje og siste Mareano-tokt ble avsluttet i Kristiansand etter to innholdsrike uker på sjøen. Formålet med toktet var kartlegging av bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i havvind-områdene Vestavind F og Sørvest F samt i områdene NSJ-1 og 2 og Lista, som er del av foreslått utvidelse av såkalte SVO-er (Særlig Verdifulle og sårbare Områder).
Det ble en brå avslutning på arbeidet på kvelden 3. desember. Vi lå utenfor Lista og jobbet med kartlegging av bestander av sjøfjær og bambuskoraller i skråningen ned mot Norskerenna. Plutselig røk kabelen til ROV Freyja, og hun forsvant ut i det mørke havet. Det oppstod hektisk stemning om bord. Etter intenst søk og utmerket arbeid av kaptein, mannskap og ROV-piloter fikk vi kontakt med henne, og hun var om bord igjen etter omtrent to timer på rømmen. Sterke havstrømmer i dette området nær kysten har fått skylden for episoden.
Ellers var toktet preget av klassisk høstvær i Nordsjøen. Mye vind og høye bølger gjorde at vi måtte avbryte arbeidet to ganger, og søke ly. Først i Boknafjorden, der vi benyttet tiden til å studere kaldtvannskorallrevene ved Kjølvikskorpa i Ryfylke. Deretter i Fedafjorden, som er sterkt forurenset på grunn av tidligere industriutslipp. Vi benyttet sjansen til å studere bunnforhold og ta sedimentprøver et stykke inn i fjorden.
Vårt egentlige oppdrag ble altså en god del forstyrret. Likevel var vi godt fornøyd med resultatene. Vi tok alle stasjonene og fullførte kartlegging i området Vestavind F. Vi rakk ikke å undersøke alle stasjonene i Sørvest F, men fikk likevel god geografisk dekning. I perioder var det for dårlig vær til å bruke Freyja, men det var mulig å bruke annet prøvetakingsutstyr. Vi fikk derfor tatt flere «fullstasjoner» uten video enn opprinnelig planlagt. Fysiske prøver fra fullstasjoner vil i mange tilfeller fortelle mer enn en videostasjon alene. Alt i alt tok vi 8 fullstasjoner (tre uten video) og 51 videostasjoner.
Nå som alt materiale er på land går vi i gang med analysering av videomateriale, samt alle prøvene av sedimenter og marine organismer vi har samlet inn i løpet av toktet.
Se tidligere dagbøker fra dette toktet: