Gå til hovedinnhold
Undervannsfarkosten Freyja henger utenfor skipet. En person styrer den klar av fartøyet med en stang. To andre følger med på arbeidet.

ROV Freyja tas om bord.

Foto: Hilde Elise Heldal / Havforskningsinstituttet

Mye dårlig vær - men klarte likevel å fullføre mange stasjoner

Toktdagbok: Årets siste tokt ble preget av klassisk høstvær i Nordsjøen, men vi er likevel godt fornøyde med å ha klart å gjennomføre 8 fullstasjoner og 51 videostasjoner.

Årets tredje og siste Mareano-tokt ble avsluttet i Kristiansand etter to innholdsrike uker på sjøen. Formålet med toktet var kartlegging av bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i havvind-områdene Vestavind F og Sørvest F samt i områdene NSJ-1 og 2 og Lista, som er del av foreslått utvidelse av såkalte SVO-er (Særlig Verdifulle og sårbare Områder).

Kart som viser hvor i Nordsjøen kartleggingen er gjort..
Kart som viser kurslinje (sort strek) og de ulike stasjonene som er undersøkt.

Det ble en brå avslutning på arbeidet på kvelden 3. desember. Vi lå utenfor Lista og jobbet med kartlegging av bestander av sjøfjær og bambuskoraller i skråningen ned mot Norskerenna. Plutselig røk kabelen til ROV Freyja, og hun forsvant ut i det mørke havet. Det oppstod hektisk stemning om bord. Etter intenst søk og utmerket arbeid av kaptein, mannskap og ROV-piloter fikk vi kontakt med henne, og hun var om bord igjen etter omtrent to timer på rømmen. Sterke havstrømmer i dette området nær kysten har fått skylden for episoden.

Bilde av koraller i hvitt og oransj.
Disse fargerike korallene har ikke norsk navn. På latin heter den Anthothela grandiflora. Foto: Mareano / Havforskningsinstituttet

Ellers var toktet preget av klassisk høstvær i Nordsjøen. Mye vind og høye bølger gjorde at vi måtte avbryte arbeidet to ganger, og søke ly. Først i Boknafjorden, der vi benyttet tiden til å studere kaldtvannskorallrevene ved Kjølvikskorpa i Ryfylke. Deretter i Fedafjorden, som er sterkt forurenset på grunn av tidligere industriutslipp. Vi benyttet sjansen til å studere bunnforhold og ta sedimentprøver et stykke inn i fjorden.

Vårt egentlige oppdrag ble altså en god del forstyrret. Likevel var vi godt fornøyd med resultatene. Vi tok alle stasjonene og fullførte kartlegging i området Vestavind F. Vi rakk ikke å undersøke alle stasjonene i Sørvest F, men fikk likevel god geografisk dekning. I perioder var det for dårlig vær til å bruke Freyja, men det var mulig å bruke annet prøvetakingsutstyr. Vi fikk derfor tatt flere «fullstasjoner» uten video enn opprinnelig planlagt. Fysiske prøver fra fullstasjoner vil i mange tilfeller fortelle mer enn en videostasjon alene. Alt i alt tok vi 8 fullstasjoner (tre uten video) og 51 videostasjoner.

Foto av skorsteinen til båten med sjø og himmel farget av solnedgang.
Selv om vi hadde mye dårlig vær kunne vi også nyte noen nydelige soloppganger og -nedganger.
Foto: Hilde Elise Heldal / Havforskningsinstituttet

Nå som alt materiale er på land går vi i gang med analysering av videomateriale, samt alle prøvene av sedimenter og marine organismer vi har samlet inn i løpet av toktet.

Se tidligere dagbøker fra dette toktet:

Kontakt

Bilde av Hilde Elise Heldal

Hilde Elise Heldal

Havforskningsinstituttet
Forsker
95935857
Bilde av Daniel Wiberg

Daniel Wiberg

Norges geologiske undersøkelse
Forsker
47784303