Har satt kurs mot mulige havvind-områder
Publisert: 25.11.2024 Oppdatert: 26.11.2024
Om bord er det en rutinert gjeng med geologer, biologer og kjemikere fra NGU og HI. Toktet startet i Bergen 21. november og skal avsluttes i Kristiansand 4. desember.
På dette toktet fokuserer vi spesielt på kartlegging i havvind-områder. I løpet av de neste ca. to ukene har vi som mål å undersøke områdene Vestavind F, Sørvest F, NSJ-1 og 2 og Lista.
Vestavind F og Sørvest F er områder som har blitt identifisert som aktuelle for utbygging av havvindparker, mens NSJ-1 og 2 og Lista er del av foreslått utvidelse av såkalte SVO-er (Særlig verdifulle og sårbare områder) i Norskerenna. Avgrensingen av nye SVO-er er begrunnet i store naturverdier, særlig rike bestander av sjøfjær og bambuskoraller i skråningen til Norskerenna. Mareano har vært på flere tokt tidligere til disse områdene de to siste årene.
Til kartleggingen bruker vi video og forskjellige typer utstyr for å ta sedimentprøver, blant annet grabb, boxcorer og multicorer, bomtrål og RP-slede. Vi har også med Havforskningsinstituttets nye ROV «Freyja». Den kan både filme og ta enkle prøver med armene sine. Mer om den i senere nyhetsbrev.
Lokalitetene som vi undersøker omtaler vi som stasjoner. På dette toktet har vi to typer stasjoner:
- «Videostasjoner» der vi studerer havbunnen hovedsakelig ved hjelp av ROV, men stopper og tar prøver hvis vi ser noe ekstra spennende.
- «Fullstasjoner» som er der vi i tillegg til video tar en rekke sedimentprøver for undersøkelser av artsmangfold, geologiske parametre som kornstørrelse, tekstur og stratigrafi, samt mikroplast og uorganiske og organiske miljøgifter.
På dette toktet er det planlagt omtrent 100 videostasjoner og over 10 fullstasjoner. Hvor mye vi får gjort er væravhengig, på denne årstiden må man regne med at ikke alle dagene gir arbeidsvær i Nordsjøen.
Vi har også med den vanlige videoriggen vår, Chimaera. Den lå på havets bunn utenfor Arendal i et halvt års tid, etter at vi mistet den under arbeid på sommertoktet i fjor. Den ble nylig tatt opp med suksess og er nå satt i stand, og skal være klar for nye og forhåpentligvis mer kortvarige dykk etter en liten helsesjekk.
Her kan du lese om hva som skjedde da Chimera forsvant i dypet:
I de to første døgnene var vi velsignet med fint vær, men nå har et uvær nådd oss, og vi har søkt ly i Boknafjorden. Her bruker vi foreløpig tiden til å teste Chimaera.