Kontaktpersoner
Toktleder
Lis Lindal Jørgensen
Kommunikasjonsrådgiver
Beate Hoddevik Sunnset
908 21 630
55 23 85 16
Publisert: 17.08.2013 Oppdatert: 24.10.2019
Det store trekantede området viser området som skulle kartlegges på dette toktet og som nå er ferdig. De hvite linjene er videostasjoner som bare er undersøkt med video, de gule prikkene er fullstasjoner der det i tillegg blir tatt bunnprøver. Nå er "G.O. Sars" i et område som er nærmere kysten av Finnmark. Røde prikker er videostasjoner, orange er fullstasjoner. Den grå landkonturen viser den nordligste delen av Finnmark. (Kart: Valerie Bellec)
Stasjonene som blir tatt nå, ble planlagt gjennomført på tokt i 2011, men måtte utsettes på grunn av dårlig vær.
De siste dagene av toktet skal også brukes til å teste ut en ny videorigg, eller ”campoden” som den kalles av fagfolkene. Etter at de siste finjusteringene av kameraet ble gjort, viser den bilder av enda bedre kvalitet enn den forrige.
Den nye riggen har ett hovedkamera og tre hjelpekamera. Hovedkameraet brukes til å dokumentere det som finnes på havbunnen, mens de andre kameraene brukes som hjelpemiddel til å holde kontroll på videoriggen. I tillegg er den utstyrt medlyskastere og laser som brukes til å finne størrelsen på det som observeres.
Den nye videoriggen senkes ned i sjøen.
Det er stor entusiasme i videorommet fra videoriggen treffer bunnen og til den heves igjen. Latinske dyrenavn ramses opp etter hvert som vi passerer dyrene, bare avbrutt av diskusjoner om hva som nettopp for forbi dersom det ikke ble gjenkjent. Innimellom kommenterer geologen hvilken sedimenttype vi kjører forbi.
Det er periodevis trangt om plassen i videorommet, alle vil gjerne se hva som dukker opp på skjermene. Dette bildet ble tatt mens båten fremdeles var i "det tidligere omstridte området". (Foto: Anne Helene Tandberg)
Etter at videoriggen er senket ned på havbunnen, skal biologene først dokumentere det som finnes der den landet. Alle dyr blir filmet og biologene skriver opp navnene på de som de kjenner igjen. Senere fortsetter arbeidet med å identifisere alle dyrene på land. Deretter blir riggen slept etter ”G.O. Sars” i en på forhånd bestemt linje på 700 meter. På denne delen er det også mer å gjøre for geologene som logger hvilke sedimenttyper som passerer og for eksempel størrelsen på steiner som vi ser på skjermene.
Skjermene som viser de ulike bildene fra campoden. Bildene fra hovedkameraet viser på skjermen nede til høyre.
Farten under slepet er 0,7 knop, det gir biologene og geologene akkurat nok tid til å skrive ned det de observerer. Etter 700 meter parkeres riggen på bunnen igjen, og alt som er rundt den dokumenteres på samme måte som ved starten. Senere blir alle videoopptakene analysert på land.
Hva som dukket opp på bunnen i dette området som kalles ”Finnmark øst” kan du lese om og se bilder av i en senere toktdagbok.