Salt og gass på Tiddlybanken
Publisert: 12.08.2013 Oppdatert: 13.10.2022
MAREANO er godt i gang med årets tokt i Barentshavet. På Tiddlybanken er det tatt strekninger med videoopptak som blant annet viser en gasslekkasje som er kjent fra tidligere russiske undersøkelser, der også norske geologer og biologer har deltatt. Området er imidlertid så spesielt at også MAREANO-toktet ville besøke gassoppkommet.
Gamle saltavleiringer
Et kart utgitt av NGU for om lag ti år siden viser at berggrunnen rett under oppkommet på Tiddlybanken består av evaporitt (hovedsakelig salt, men også gips og andre mineraler). For rundt 300 millioner år siden ble det avsatt tykke lag av evaporitt på bunnen av Barentshavet. Dette skjedde ved at havvann fordampet og oppløste salter ble utfelt som mineraler på havbunnen. Senere ble det avsatt mektige lag av andre sedimenter over saltlagene.
Salt er lettere enn andre sedimenter, noe som har ført til dannelse av saltstokker (også kalt saltdomer eller diapirer). Saltet har beveget seg oppover gjennom overliggende sedimenter akkurat som boblene i en lavalampe, bortsett fra at det har brukt flere titalls millioner år på å nå havbunnen i stedet for minutter, som i lampen.
Hull i havbunnen og gasslekkasjer
Der en har saltstokker finner en også gjerne gasslekkasjer fra havbunnen, slik som på Tiddlybanken. Området har en spesiell topografi, med flere høyder og forsenkninger. Disse kan være dannet av isbreer under siste istid, men kan også delvis skyldes salt som har beveget seg oppover under overflaten. Da vi passerte over området kunne vi tydelig se gasslekkasje fra havbunnen på ekkoloddet. Videoopptak fra havbunnen viste store hull, som kanskje kan være dannet av utstrømmende gass eller væske, eller muligens kan skyldes oppløsning av salt og andre mineraler i berggrunnen. Seismikk innsamlet langs videolinjen, altså strekningen som ble filmet, viste i tillegg forsenkninger i overflaten som kan skyldes utstrømmende gass eller væske.