Bli med på Mareano-konferansen 19. oktober
På konferansen får du ferske resultater fra kartleggingen som er gjort de siste årene, i tillegg blir det forkus på de nye havnæringene og internasjonal havkartlegging.
Publisert: 10.10.2023 Oppdatert: 16.10.2023
I dette området byr både strøm- og bunnforholdene enkelte steder på store praktiske utfordringer for kartleggingsarbeidet, og vi har derfor med oss ROV’en Ægir 6000 på dekket av FF G.O. Sars. Med hjelp fra denne 4-tonns høyteknologiske roboten håper vi å kunne mestre forholdene og få et helt nytt innsyn i artsrikdommen og bunnforholdene i et av våre mest komplekse og viktige havområder.
Havområdet Skagerrak er avgrenset av landmassene i Norge, Sverige og Danmark og grenser til Nordsjøen i vest. Navnet stammer fra nederlandske sjøkart fra middelalderen og betyr enkelt og greit «raka vegen til Skagen» uten noe mer om-og-men. Tross sin beskjedne utstrekning på ca. 32 000 km2 (som er som et badekar å regne sammenlignet med våre andre havområder), er Skagerrak en grunnleggende brikke for hele kyst-Norge hele veien opp til Arktis; her blandes nemlig vannmasser fra Østersjøen, Nordsjøen, Atlanterhavet og de store elvesystemene på østlandet – som sammen danner den norske kyststrømmen. Denne strømmen bringer med seg de sammenblandede vannmassene fra den skandinaviske smeltedigelen i sør videre nordover langs hele kysten vår – og har på denne måten stor innvirkning på både kjemiske, fysiske og biologiske forhold langs hele vår langstrakte kystlinje.
Det undersjøiske landskapet i Skagerrak er både interessant og enkelte steder direkte dramatisk – den (for noen) velkjente Norskerenna skjærer seg som et arr gjennom havbunnssedimentene. Denne 500 meter dype dalen (700 meter fra havoverflaten) i et ellers grunt landskap har blitt gravd ut av store isstrømmer fôret av det skandinaviske isdekket gjennom de siste istidene. Enkelte steder stikker også grunnfjellet opp som klipper gjennom sedimentlagene – og på denne harde havbunnen håper vi å se både interessant geologi og unike økosystemer i løpet av toktet.
Slike områder er for utfordrende å kartlegge med en konvensjonell videorigg, og vi er derfor svært spente på å se hva Ægir6000 kan produsere av videomateriale herfra. Vi forventer blant annet å se flotte koraller både langs kysten og i de dypere delene av bassenget basert både på observasjoner og modeller. Vi gleder oss spesielt til et gjensyn med en bratt klippe som ikke lot seg filme med vår vanlige videorigg: Her skimtet vi i sommer så vidt en korallskog med flotte risengrynskoraller som strakk seg som en innbydende oase i en ørken av leire! Dette ligger an til å bli et av de store biologiske høydepunktene på toktet!
Vi gleder oss også over at vår etter hvert faste følgesvenn på Mareano-tokt, Munin+, den autonome vitenskapstorpedoen (AUV) som er spesialtilpasset havbunnskartlegging, er med oss. Denne vil være et veldig godt verktøy for å kartlegge mange storskala strukturer på havbunnen – som store erosjonsmerker forårsaket av sterke strømmer eller kilometerlange trålespor.
Skagerrak er et veldig intensivt trafikkert område – ca. 50 000 store fartøy passerer gjennom havet hvert år. Og selv om et fåtall av disse driver bunntråling, er store deler av havbunnen her tapetsert av trålespor på kryss og tvers. Vi håper at dette toktet skal være med å kaste lys over konsekvensene av denne konsentrerte tråleaktiviteten – både for økosystemene som finnes her, og for sedimentenes evne til å holde på og lagre karbon.
For å krydre en allerede variert toktplan enda mer, har vi også planer om å plukke opp vår tapte kamerarigg Chimera fra havets dyp, og i tillegg skal vi hjelpe forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) med å hente opp en skjellramme som de har satt ned i et dumpefelt med gammel krigsammunisjon. Skjellene som vokser på denne rammen kan nemlig brukes for å undersøke om det lekker ut miljøskadelige stoffer fra en av etterkrigstidens synder – 80 år etter at ammunisjonen ble dumpet «ute syne og ute av sinn».
Etter en effektiv lastesjau i nydelig bergensvær kastet Mareano-toktet loss fra Dokken lørdag ettermiddag. Etter en uhørt rolig runding av Lindesnes, setter vi nå kursen nordover langs Agderkysten der vi håper å starte kartleggingsarbeidet mens været spiller på vårt lag – lavtrykkene står i kø i Nordsjøen og vi har ingen tid å miste. Vi gleder oss til et annerledes og spennende tokt!