Kontaktpersoner
toktleder/biolog
Pål Buhl-Mortensen
kommunikasjonsrådgiver
Beate Hoddevik
908 21 630
Publisert: 07.04.2017 Oppdatert: 24.10.2019
Vi har kartlagt fem av de syv områdene som var planlagt. De to gjenstående var utilgjengelige på grunn av is. Til sammen har vi filmet havbunnen på 42 lokaliteter mellom 46 og 461 meters dyp. På åtte av disse har det blitt tatt prøver av bunn med ulikt redskap.
Den sorte streken viser hvor "G.O. Sars" har vært i løpet av toktet. To av de planlagte områdene ("boksene") har ikke blitt undersøkt på grunn av mye is.
Vi forlot feltet rett etter lunsj og forventer å ankomme Tromsø rett før lunsj i morgen, lørdag 8. april. Alle om bord har gjort en strålende innsats for å skaffe det verdifulle materialet som spesielt er nyttig for videre sunn forvaltning av de norske havområdene i nord. Men spesielt vil jeg rette en stor takk til kapteinen om bord på G.O. Sars og det dyktige mannskapet som klarte å hente opp videoriggen Chimarea fra havbunnen på 130 meters dyp etter at kabelen røk. Dette kunne fort ha satt en stopper for toktet, men godt vær og godt sjømannskap gjorde at den andre videoriggen, Campod, kunne senkes ned for å hekte fast Chimarea.
Forskere og teknikkere som var med på toktet.
Vi har sett utrolig mange spennende dyrearter og mye spennende geologi på ulik havbunn i vann med temperaturer mellom minus 1,3 og pluss 4,2 °C. I det sørligste kartleggingsområdet kom vi inn i vann på over 4 °C, og her dukket flere av «de gamle kjenningene» fra lenger sør i Norskehavet opp, for eksempel rødpølse og trollhummer i tillegg til mange flere.