Gå til hovedinnhold
Torsk

Smakebit fra havbunnen

Kongekrabber, sjøpølser som ”slikker” i seg mat, torsk og hyse var blant de mange artene som ble observert på MAREANO sitt tokt utenfor Finnmark i påsken.


Les om dyrene som dukker opp i teksten under. (Filmredigering: E. Bierud og G. Jensen)

En eremittkreps som har en anemone i slekten Hormatia på ryggen, er den første arten som dukker opp på videoen. Mosdyret nettmosdyr ses i bakgrunnen til høyre i bildet. Deretter dukker det opp noen fargerike sjøpølser som er delvis nedgravd i bunnen. På norsk kalles de skjellpølser (Psolus sp). De fanger mat med de lange tentaklene, og ”slikker” den i seg ved å føre en og en tentakel inn i munnen.

Hyse er en fiskeart som er lett gjenkjennelig på den sorte flekken på siden. Steinene er dekket av ulike typer sekkedyr, skjellpølser, sjøstjerner og flere andre arter som er vanskelige å identifisere når kamera ”flyr” over bunnen. Klarer du å se ueren som har gjemt seg mellom steinene? Dersom du ser godt etter kan du se den mellom to av hysene ca. 0:28 ut i videoen.

Det er forholdsvis vanlig at det samler seg små stimer av fisk rundt kamerariggen, på denne videoen er det torsk som har samlet seg. Det er vanligvis helt mørkt på dette dypet, og når lyset på kamerariggen dukker opp, samler fisken seg for å se om det skjer noe spennende.

Mange av dyrene som lever på havbunnen er dyktige til å kamuflere seg. En av disse er lomre, som er en flyndre. Den kan kjennes igjen på den oransje kanten på gjellelokket. Det lilla som vokser på steinene rundt den er en kalkalge (Lithothamnium) som kalles rugl.

Skjellpølser, påfuglmark (Sabellidae), den knallrøde sjøstjernen Hippasterias sp., mangebørstemark og mosdyr er også vanlige arter å observere i dette området. Det ble også observert en del kongekrabber.

Les toktdagbøkene som ble skrevet underveis: