Spennende geologi og sedimentprøvetaking i Varangerfjorden
Toktdagbok: Varangerfjorden øst for Varangerhalvøya kartlegges på vårens MAREANO-tokt langs Finnmarkskysten. Havbunnen er kartlagt med video, det er samlet inn sonardata som viser sedimentlagene under havbunnen og det er gjennomført sedimentprøvetaking av selve havbunnen. Figur 1 viser hvor det er tatt bilder av havbunnen og hvor det er tatt prøver. Kartet viser at det er stor variasjon mellom grunne områder med oppstikkende grunnfjell, og dypere områder med myk slambunn.
Publisert: 23.04.2014Oppdatert: 14.11.2022Forfatter: Valerie Bellec (NGU), Nicole Baeten (NGU), Kjell Westrheim (Havforskningsinstituttet) og Henning K. B. Jensen (NGU)
Kartlegging med multistråleekkolodd
Kartlegging med multistråleekkolodd og sonar (Topas) gir et godt bilde av havbunnen. Vanndypet i Fig. 1 er fra multistråleekkolodd, mens sonardataene (Fig. 2) viser dramatiske skift i bunntopografien, fra dype daler med avsetning av finkornige sedimenter inne i Varangerfjorden, til høye partier der det stikker ut fjell og der havbunnen kan være dekket av stein og store blokker. Mye av topografien er styrt av grunnfjellet, som vises tydelig på multistråledata. Eksempler på forskjellige typer havbunn ses i figurene 3a og 3b. De to bildene av havbunnen hører til samme videolinje, og gir et inntrykk av hvordan topografien styrer hvilke typer havbunn og sedimenter som forekommer i et område med sterkt varierende topografi.
Sedimentprøvetaking
Sedimentprøvetakingen har som mål å kartlegge forurensingstilstanden på havbunnen. Slamholdige sedimenter er viktige å ta prøver av fordi det er i slike sedimenter at miljøgifter vil avsettes, sammen med fine partikler. Topas-linjen i Fig. 4 er fra en prøvetakingslokalitet langt sør i Varangerfjorden. Linjen viser at bunnen er dekket av myke, lagdelte sedimenter. Et bilde av havbunnen ses i Fig. 5. Bildet viser at bunnen er dekket av finkornig slam i et litt ujevnt terreng. Sedimentprøvetakingen gjøres slik at overflaten ikke blir forstyrret under prøvetaking. En sedimentkjerne med vann over uforstyrrede sedimenter ses i Fig 6.
Prøvene skal analyseres for innhold av uorganiske og organisk stoffer i tillegg til radioaktivt cesium-137. Toppsjiktet består av løse muddersedimenter med høyt vanninnhold (Fig. 7). Sedimentkjernene blir delt opp i 1 cm tykke skiver for de kjemiske analysene. Disse dateres for å kunne vurdere når evt. forurensende stoffer havnet i sedimentene. For det formål anvendes den radioaktive bly-210 isotopen og cesium-137.
Toktdagbok: Til nå på dette toktet har vi gjennomført 26 videotransekt og seks fullstasjoner. Vi har observert det som sannsynligvis er det østligste funnet av risengrynkorall, og har også sett en flokk retningsbevisste kongekrabber.
Toktdagbok: Søndag 13. april kl. 13.30 la ”G.O. Sars” fra kai i Tromsø i et utrolig vakkert vær. Vår første stasjon var rett nord for Sørøya. Vi startet med videoopptak på 200 meters dyp ved midnatt, og observerte sandbunn med mye grus og stein hvor bunnforhold og bunndyr var lite variert.