MAREANO avsluttet vårtoktet på dypt vann på Storegga
Årets første MAREANO-tokt er avsluttet etter en vellykket måned med undersøkelser utenfor Vesterålen/Nordland VI og i havområdene utenfor Trøndelag og Nord-Møre. De siste 2-3 døgnene ble benyttet til videofilming på den nordlige delen av Storegga. Både dybder og dyresamfunn var vekslende. På dypt vann var samfunnene dels preget av minusgrader i vannet og et flere tusen år gammelt undervannsras.
Publisert: 23.05.2012Oppdatert: 14.12.2022Forfatter: Børge Holte, Anne Helene Tandberg og Liv Plassen
Etter 25 døgn til havs og to døgns returreise til Tromsø, ankom forskningsfartøyet "G.O. Sars" Tromsø tirsdag 22. mai. I tillegg til kartlegging av ulike dyresamfunn og ukjente korallrev utenfor Trøndelag, gjorde vi også et aldri så lite strandhugg på tettstedet Uthaug ved Ørlandet i påvente av bedre vær. En perle ute i havgapet ved Hitra, med hvite strender og velholdte eldre bygninger.
Ved ankomst til Storegga natt til 19. mai fikk vi raskt se kontrastene mellom det grunne bankområdet og dyphavet nede i kontinentalskråningen. Mens sokkelen var artsrik, og attpåtil med små kvaster av koraller helt ute mot eggakanten, var dypområdet (800-900 m dyp) dels preget av rygger med kompakte og harde sedimenter med færre arter. Fauna som ofte trives på hardbunn og fjell, som f.eks. sjønellik og medusahode (se bilder), ble funnet i til dels tette bestander på de tilsynelatende hardpakkede sedimentpartiene.
Slik kan geologiske fenomener, i dette tilfelle massive undersjøiske ras som fant sted mange tusen år tilbake i tid, påvirke de biologiske forholdene ved at det dannes store faste og harde "sedimentbølger" dypt nede i rasområdet. Som forventet for Norskehavets dypvann ble temperaturen på dette dypet målt til 0,7 grader, noe som er en av grunnene til ulikhetene i dyresamfunnene mellom dypvannet og de grunnere sokkelområdene.
Til slutt takker vi alle som har fulgt oss gjennom dette toktet, enten det er via Facebook, toktdagbøker eller nyhetsbrev. Neste mulighet for å følge oss gjennom spennende undervanns-kartlegging er i perioden fra 14.september til 7. oktober, da skal sokkelområder utenfor Nordland, samt Mørebankene kartlegges.