Spitsbergenbanken fra dypet i sør til grunnene i nord
Toktdagbok: På årets siste Mareano-tokt til Spitsbergenbanken, rett sør for Hopen, blåste det kuling, og bølgehøyden var fire-fem meter. Da videoriggen sto parkert på havbunnen på 150 meters dyp kunne vi se hvordan sedimenter i vannet og dyr på havbunnen drev fram og tilbake i omtrent samme bølgebevegelse som forskningsfartøyet «G.O. Sars» gynget i bølgene. Det viser at bølger, som vi gjerne tror kun er på havoverflaten, også påvirker bunnen på store dyp.
Publisert: 28.09.2021Oppdatert: 04.10.2021Forfatter: Valérie Bellec, Reidulv Bøe, Aivo Lepland og Ingrid Leirvik Olsen, Norges geologiske undersøkelse (NGU), og Børge Holte, Havforskningsinstituttet (HI)
Det pågående Mareano-toktet startet i et område i Bjørnøyrenna som har fått navnet Kirkegården, på vanndyp mellom 250 og 350 meter. Bunnstrømmene i området er svake, noe som gjør at en får avsatt finkornete sedimenter som drysser ut fra vannet og legger seg som et teppe over havbunnen. Laget med finkornete sedimenter er imidlertid tynt, ofte bare noen centimeter. Rett under finner vi fjell, eller mer grovkornete morenesedimenter, som dekker fjelloverflaten.
Etter hvert som vi kommer høyere opp på skråningen mot Spitsbergenbanken blir bunnstrømmene sterkere og sedimentene mer grovkornet. Grunnere enn 150 meter ser vi tydelig at bølger, som vi gjerne tror kun er på havoverflaten, også påvirker bunnen. Da vi var i dette området blåste det kuling, og bølgehøyden var fire-fem meter. Da videoriggen sto parkert på havbunnen kunne vi tydelig se hvordan sedimenter i vannet og dyr på havbunnen drev fram og tilbake i omtrent samme bølgebevegelse som vi gynget om bord i forskningsfartøyet «G.O. Sars». På grunn av de sterke bunnstrømmene avsettes det lite finkornete sedimenter her. Bunnen er dominert av grus og stein.
Oppover mot toppen av banken finner vi et yrende dyreliv, noe som viser at dyrene liker seg på steinete underlag i sterk strøm. Vi finner også massevis av kalkskall etter døde dyr, mest skjell, men også rur og andre organismer. Mange steder kan bunntypen nesten beskrives som skjellgrus, men det er også tett i tett med store, levende rur.