Gå til hovedinnhold
Pic3 glider under vann seaexplorer

Ny glider i Barentshavet

Toktdagbok: På det tredje bio-geo toktet til MAREANO i år har vi i tillegg til våre vanlige gjøremål satt ut en ny type undervanns-glider (en autonom undervannsfarkost); en ”SeaExplorer”. Denne skal gjennomføre et transekt fra nord til sør i Barentshavet. For å gjennomføre dette, har vi hatt med to gjester fra LOCEAN laboratoriet i Paris: glideringeniør Michael Field og PhD-student Laurent Oziel. SeaExploreren ble satt ut ved hjelp av MOB-båten 2. september.


Glideren i vannet, med "G.O.Sars" i bakgrunnen (foto: Anne Helene Tandberg).

Prosjektet er betalt av EU-programmet ACCESS (Arctic Climate Change, Society & Economy), og skal overvåke biologiske og fysiske parametre i Barentshavet med klimaendringer som bakgrunn. Barentshavet er et av de mest biologisk produktive havområdene i verden. Gjennom de siste tiårene, som har vært blant de varmeste som noen gang er observert i Arktis, har vi kunnet se klimaendringer i en stadig tilbaketrekkende isfront.

SeaExploreren som ble satt ut fra "G.O. Sars" har med seg en SeaBird CTD, denne kan måle oppløst oksygen i vannet, et WETLabs fluorometer  og en måler for å finne høyden over havbunnen (altimeter). Dette gjør at glideren kan bevege seg i hele vannsøylen uten at den krasjer med havbunnen. Profilene som skal samles inn skal brukes til å undersøke effektene på planteplankton som følge av endringer i det fysiske miljøet. Planteplankton er svært viktige for det globale miljøet på grunn av at de, som alle andre planter, tar opp CO2 og slipper ut oksygen til luften.


I MOB-båten (foto: Anne Helene Tandberg).

SeaExploreren er en nyutviklet glider fra det franske teknologiinstitutttet ACSA. I motsetning til andre glidere har den et vingeløst design. Som andre glidere kan den variere oppdriften sin for å kunne bevege seg gjennom vannet i en fart på opp til 1 knop. De bruker svært lite strøm, og kan derfor være på tur i opptil to måneder (en reise på ca. 1200 km) før de må lades opp igjen. Glidere kommer opp til overflaten ca. hver annen time for å kommunisere hjem – da sender den både posisjon og innsamlete data via iridium-satellitt. Slik holder den på gjennom hele transektet.


SeaExplorer under vann (foto: Michael Field).

Glideren vil bli hentet inn igjen i nærheten av Vardø om ca. tre uker – da skal den ha reist 500 km og samlet inn data.

Flere toktdagbøker: