I år utvides områdene som skal kartlegges både mot sør og nordøst. I sør blir de dypeste områdene ned mot 2500 m i Nordland VI inkludert, og i nordøst skal Nordkapp-transektet kartlegges. Om lag midtveis mellom disse områdene, på Troms III, skal et større område kartlegges sammen med den tilgrensende Loppa-korridoren som ligger inn mot MAREANOs kystgrense, fire nautiske mil utenfor grunnlinja. Årets toktaktiviteter starter utenfor Finmark med Nordkapp-transektet, fortsetter deretter på Troms III, og avsluttets på Nordland VI.
De ytre delene av det 2 000 km2 og 200250 m dype Nordkapp-transektet tilhører ikke Forvaltningsplan for Barentshavet og Lofotens definerte sårbare og verdifulle områder. Transektet er likevel representativt for store sokkel-områder i nord og øst, og kartleggingen vil trolig bidra til å beskrive nordlige naturtyper som eventuelt avviker fra naturtyper i de mer sør- og vestliggende MAREANO-områdene. Dette vil øke bredden i MAREANO-områdets naturtyper, som igjen bidrar til vesentlig økt nøyaktighet ved fremtidig verdisetting av de aktuelle bunnområdene. Resultatene fra Finnmark vil dessuten kunne bidra i den fremtidige overvåking og dokumentasjon av klimaeffekter knyttet til innvandring/forskyving av arter i Barentshavet.
I likhet med de øvrige områdene som er kartlagt i MAREANO-programmet, er Nordland VI i Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten utpekt som et særlig verdifullt område. Forvaltnings¬messig er Nordland VI av betydning bl.a. fordi området ligger i innstrømmingsruten for atlanterhavsvann, og det ligger nær viktige gytefelt for fisk med tilhørende larvedrift. Det er i tillegg knyttet viktige næringsinteresser til området. MAREANO-kartleggingen, som blant annet dokumenterer naturtyper og økologi, vil bidra med grunnlagsdata for den fremtidige forvaltningen av området.