Kontaktpersoner
Leder utøvende gruppe
Børge Holte
77 60 97 53
Kommunikasjonsrådgiver
Beate Hoddevik Sunnset
55 23 85 16
908 21 630
Abonner på nyheter
Send en e-post til
mareano@imr.no
Publisert: 02.06.2008 Oppdatert: 07.11.2022
G.O. Sars har med seg forskere fra Havforskningsinstituttet og Norges geologiske undersøkelse (NGU) på toktet. Skipet ankom Eggakanten nordvest for Malangsgrunnen natt til mandag. Der ble de første prøvene tatt.
- Det kjøres alltid en linje med videoopptak først. Vi filmer en strekning på 700 meter og vurderer hvilke deler av strekningen vi skal undersøke grundigere, forteller toktleder Pål Buhl-Mortensen fra Havforskningsinstituttet. Sammen med biologer, geologer og geokjemikere har han plukket ut 179 potensielle områder - såkalte stasjoner - som skal undersøkes på toktet.
- Realistisk sett får vi sett på om lag 100 av dem, forteller Buhl-Mortensen.
Stasjonene ligger på alt fra 250 til 2 000 meters dyp. Statens kartverk Sjø (SKSK) gjennomførte en detaljert dybdekartlegging av dette området i 2007, og det er på bakgrunn av datainnsamlingen fra SKSK at undersøkelsesområdene bestemmes i år.
Forskerne om bord har store forventninger til datafangsten på toktet.
- Det er svært varierte områder vi skal se på. De grunne bankene vi skal undersøke har mest sannsynlig helt annen sammensetning både i forhold til arter, naturtyper og geologi enn de områdene som ligger nede på dyphavslettene, sier Buhl-Morternsen. Han er toktleder fram til mannskapsskiftet midt i juni.
Underveis på årets tokt skal det samles inn nok data og kunnskap om havbunnen til å lage flatedekkende kart i topp kvalitet over marine naturtyper en sammenstilling av geologi, klima, forurensning, topografi og biologi.
Resultatene vil i neste omgang bli publisert på www.mareano.no, der data og ferdige kart blir fritt tilgjengelig for innsyn.