NORSKERENNA: «H. U. Sverdrup II» på tokt i Norskerenna i Nordsjøen april 2025. Lite vind er gunstig for datainnsamlingen. Bildet viser måling av lydhastighet i sjøen fra overflaten og ned mot bunn. Sensoren er under vann og montert i enden av vaieren. Med dette utstyret kan lydprofil måles mens fartøyet er i fart, samtidig som fartøyet dybdekartlegger havbunnen med multistråle-ekkolodd. Foto: FFI
Dybdekartlegger nye områder i Norskerenna
Publisert: 06.05.2025
Årets første tokt i 2025 med Forsvarets forskningsinstitutts fartøy «H.U. Sverdrup II», kartlegger med flerstråle-ekkolodd og sediment-ekkolodd. Toktet startet 6. april og fartøyet dybdekartlegger de dypere delene av Norskerenna, utenfor territorialgrensen (12 nautiske mil), utenfor Lindesnes. Dybden i området er 250–400 meter, og er godt egnet for ekkoloddet EM712, som «H.U. Sverdrup II» bruker.
Nordsjøen er vindutsatt, og vind og bølger har stor betydning for toktets fremdrift og kvalitet på innsamlet data. «H.U. Sverdrup II» har fått perioder med både gode og mer krevende forhold på dette toktet.

Særlig verdifulle og sårbare områder
Norskerenna i Nordsjøen er prioritert av Mareano-programmet på grunn av behov for mer kunnskap om særlig verdifulle og sårbare områder (SVO). SVO er områder med særlige miljøverdier som har vesentlig betydning for det biologiske mangfoldet og den biologiske produksjonen i havområdet, også utenfor områdene selv (ref. Meld. St. 21 (2023–2024) - regjeringen.no). Det er deler av SVO med navn NS3 som kartlegges av Mareano-programmet i 2025.
