Gå til hovedinnhold
Utsikt fra om bord et større fartøy ut mot havet med skyer og rød himmel i horisonten.

NORSKERENNA: «H. U. Sverdrup II» på tokt i Norskerenna i Nordsjøen april 2025. Lite vind er gunstig for datainnsamlingen. Bildet viser måling av lydhastighet i sjøen fra overflaten og ned mot bunn. Sensoren er under vann og montert i enden av vaieren. Med dette utstyret kan lydprofil måles mens fartøyet er i fart, samtidig som fartøyet dybdekartlegger havbunnen med multistråle-ekkolodd. Foto: FFI

Dybdekartlegger nye områder i Norskerenna

Mareano er på tokt i Norskerenna i Nordsjøen for å dybdekartlegge særlig verdifulle og sårbare områder.

Årets første tokt i 2025 med Forsvarets forskningsinstitutts fartøy «H.U. Sverdrup II», kartlegger med flerstråle-ekkolodd og sediment-ekkolodd. Toktet startet 6. april og fartøyet dybdekartlegger de dypere delene av Norskerenna, utenfor territorialgrensen (12 nautiske mil), utenfor Lindesnes. Dybden i området er 250–400 meter, og er godt egnet for ekkoloddet EM712, som «H.U. Sverdrup II» bruker. 

Nordsjøen er vindutsatt, og vind og bølger har stor betydning for toktets fremdrift og kvalitet på innsamlet data. «H.U. Sverdrup II» har fått perioder med både gode og mer krevende forhold på dette toktet.

Kartustnitt med markerte områder for hvor det skal dybdekartlegges i 2025, tokt i 2024, mulig framtidige områder i Norskerenna.
NORSKERENNA: Områder som skal dybdekartlegges av Mareano i 2025. Kilde: Mareano / Kartverket

Særlig verdifulle og sårbare områder

Norskerenna i Nordsjøen er prioritert av Mareano-programmet på grunn av behov for mer kunnskap om særlig verdifulle og sårbare områder (SVO). SVO er områder med særlige miljøverdier som har vesentlig betydning for det biologiske mangfoldet og den biologiske produksjonen i havområdet, også utenfor områdene selv (ref. Meld. St. 21 (2023–2024) - regjeringen.no). Det er deler av SVO med navn NS3 som kartlegges av Mareano-programmet i 2025.

Særlig verdifulle og sårbare områder i Nordsjøen og Skagerrak merket i et kart.
SVO: Særlig verdifulle og sårbare områder (SVO) i Nordsjøen og Skagerrak fra Meld. St. 21 (2023-2024). Kilde: Faglig forum/Havforskningsinstituttet/Miljødirektoratet/Kartverket/GEBCO Compilation Group (2023)

Kontakt

Bilde av Hanne Hodnesdal

Hanne Hodnesdal

Kartverket
Dybdekartlegging, med i utøvende gruppe
51 85 88 23 / 473 17 222
Bilde av Sissel Kanstad

Sissel Kanstad

Kartverket
Kommunikasjonsrådigver
51 85 88 28 / 995 13 848

Les mer

Kolasj av bilder som viser søppel på havbunnen: hansker, poser, fiskeutstyr.

Foreslår overvåking av søppel på havbunnen

Det ligger mye søppel på havbunnen. Nå foreslår forskerne et overvåkingsprogram for å følge med på utviklingen.

Træna blogg bilde 1 nett

Havbunnen lagrer mye karbon

Sedimenter på havbunnen tar hånd om store mengder organisk karbon. - De naturlige lagrene av karbonforbindelser på kontinentalsokkelen må beskyttes bedre for å hindre økte klimagassutslipp, fastslår en gruppe forskere.

Bilde av sandbunn som er delvis dekket av plast.

Svært mye plast i Norskerenna i Skagerrak

– Vi har aldri sett så store mengder plast over et større område som det vi observerte i Norskerenna utenfor Skagerrak, sier forsker.

Kart som viser Norge og havområdene i sør, vest og nord. I havområdene er kartlagte områder markert.

Oversikt over forvaltningsplanområder (blå strek), områder hvor Mareano har kartlagt (tynn hvit strek) med årstall for perioden kartleggingen har funnet sted, og status for kartlegging.

Kart: Mareano

Mareano – 20 år med bunnkartlegging

I 20 år har Mareano kartlagt dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimentene i norske havområder. Nå i 2025 feirer vi jubileum.

Kartleggingen utføres i et samarbeid mellom Havforskningsinstituttet (HI), Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Kartverket.

De tre samarbeidspartnerne utgjør også utøvende gruppe i Mareano, og gjennomfører den daglige driften.

Det overordnete ansvaret ligger hos programgruppen som ledes av Miljødirektoratet.

Mareano-konferansen arrangeres 23. oktober.