Påsketokt til tobisen i Nordsjøen
Publisert: 31.03.2023 Oppdatert: 16.10.2023
- Vi skal i to uker arbeide i og rundt området Utsira Nord og i farvannet nordøst for Sørlige Nordsjø II, forteller forsker og maringeolog Terje Thorsnes ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). Det er her det skal bygges store vindparker de neste årene. Behovet for bunnkartlegging er stort.
Tobis i sanden
Tobis er en nøkkelart i Nordsjøens økosystem, og har stor betydning for både fisk og fugl. Den generelle geologiske og biologiske Mareano-kartleggingen, skal denne gang ha et ekstra søkelys på nettopp hvor tobisen holder hus.
Tobisen graver seg ned i grov sand med god oksygentilførsel om natten og om vinteren. Den er viktig føde for både torskefisker, sei, sild og makrell – og for sjøfugl. I kommersiell sammenheng brukes tobis til produksjon av fiskemel og fiskeolje.
Levende landskap
- Vi er opptatt av å skaffe til veie god og oppdatert kunnskap til bruk i forvaltningsplanenes vurderinger og overvåking av særlig verdifulle og sårbare områder, såkalte SVO-er, forteller toktleder og marinbiolog Rebecca Ross i Havforskningsinstituttet (HI).
- Samtidig er vi spente på å utforske det interessante og varierte landskapet i området. Vi skal også bruke en autonom undervannsfarkost (AUV) for å dekke en større del av området, sier Ross.
Mareanos mål er blant annet å bidra til å dekke behovene knyttet til framvoksende næringer til havs, bidra til en helhetlig og bærekraftig havforvaltning, teste ut ny teknologi, og sørge for at data blir sikret og delt.
Sand og strøm
På de allerede tilgjengelige og detaljerte dybdedata ser forskerne både strømkabler og rørledninger. I sørlige del er Europipe II-rørledningen for naturgass til Tyskland godt synlig der den blant annet krysser en undersjøisk rygg.
- Regionale kart og data er en selvfølge på land. Når vi oppnår en tilsvarende detaljeringsgrad til havs blir det også lettere å planlegge hvor kabler og rør kan legges på en best mulig måte, sier Terje Thorsnes.
Et annet tema som blir kartlagt under det pågående toktet, er bevegelsene av sand. Det er sterke strømmer mange steder i Nordsjøen. Forskerne får gode indikasjoner på hvor sanden beveger seg og dekker nye områder, og hvor den eroderer vekk fra for eksempel kabler og rør.