Gå til hovedinnhold
reke 500

Har du sett en reke svømme?

På over 2000 meters dyp utenfor Lofoten ble to julerøde små krepsdyr filmet mens de svømmer rundt. Ved første øyekast ser de helt like ut, men dersom du ser nærmere etter kan du se at de svømmer på helt forskjellig måte og at det er to ulike arter.

Den første arten som dukker opp på videoen er en dypvannsreke (Bythocaris), deretter kan du se dypvannsmysiden Boreomysis. Begge er 5-7 cm store. Dypvannsreken svømmer på en galopperende måte mens dypvannsmysiden bruker føttene synkront i en bølgebevegelse for å svømme. Det hvite på ryggen hos mysiden er en parasitt av typen Ellobiopsid, sannsynligvis i slekten Thalassomyces.

Opptaket med disse to krepsdyrene er gjort som en del av bunnkartleggingen som gjøres av MAREANO-programmet i utvalgte områder utenfor Nord- og Midt-Norge. Under hvert tokt blir det blant annet gjort timevis med videoopptak, og forskerne skal artsbestemme så mange som mulig av de ulike dyrene som dukker opp på skjermen. De to krepsdyrene på videoen er ved første øyekast vanskelige å skille fra hverandre på video, og de ulike svømmestilene er med på å hjelpe til med artsbestemmelsen.

Kontaktperson

Beate Hoddevik Sunnset
(kommunikasjonsrådgiver)
55 23 85 16
908 21 630

Bilder og video

Se flere bilder og videoer