Kontaktpersoner
Børge Holte
forsker
77 60 97 53
916 30 856
Beate Hoddevik Sunnset
kommunikasjonsrådgiver
55 23 85 16
908 21 630
Publisert: 21.11.2013 Oppdatert: 27.11.2013
- Vi har sett mange børstemarker under bunnkartleggingen som gjøres gjennom MAREANO, men dette er første gang vi har klart å filme når den trekker fangskronen inn og vi tydelig kan se at den lukker døren, sier Børge Holte som er prosjektleder for MAREANO på Havforskningsinstituttet og i tillegg spesialist på børstemarker.
I starten av filmen har børstemarken som tilhører dyregruppen Serpulidae ute fangstkronen. Den brukes til å fange mat som driver forbi med strømmen. Etter noen sekunder ser det ut som børstemarken, som til vanlig lever i mørke på dette dypet, har fått nok av lyset fra kamerariggen. Den trekker kronen inn i huset og lukker den 2-3 mm store døren godt igjen etter seg.
Opptaket av børstemarken ble gjort på 365 meters dyp utenfor Møre og Romsdal tidligere i høst. I tillegg til børstemarken, kan du også se noen gule svamper (kan være Dysidea fragilis) og en anemone (Actiniaria). Det gjennomsiktige dyret er et sekkedyr (Tunicata).
Børstemarker lever på bunnen i alle hav og kystområder, og utgjør ofte opptil 30-40 % av antall synlige dyr (større enn 1 mm) som vi finner på bunnen. Det finnes utallige arter (mer enn 10 000), og det dukker stadig opp nye.
- Børstemarker er den dyregruppen vi har funnet flest nye arter av gjennom kartleggingen som er gjort i MAREANO-samarbeidet, forteller Holte.
Her har børstemarken i dyregruppen Serpulidae ute fangstkronen som den bruker til å fange mat med. Den runde platen som stikker ut er "døren" som marken bruker til å stenge åpningen av kalkrøret med.
På dette bildet har børstemarken trekt fangstkronen inn i huset som er bygd opp av kalk. Deretter har den dratt med seg den runde 2-3 mm store husdøra som den stenger åpningen med dersom det er fare på ferde.