Kontaktpersoner
Leder utøvende gruppe
Børge Holte
77 60 97 53
Kommunikasjonsrådgiver
Beate Hoddevik Sunnset
55 23 85 16
908 21 630
Abonner på nyheter
Send en e-post til
mareano@imr.no
Publisert: 19.12.2012 Oppdatert: 26.10.2022
Nye havbunnskart fra Nordland VI og tre områder på Finnmarkskysten er nå publisert. Kartene er basert på MAREANOs kartlegging i 2011-2012. Følgende kart er oppdatert:
Kartet viser hovedinndeling av landformer på havbunnen, for eksempel hvor det finnes grunne banker og marine daler. Landformer er for eksempel morenerygger dannet av isbreer under siste istid, og kanaler på kontinentalskråningen.
Kartet viser sammensetningen til løsmassene på havbunnen, for eksempel hvor det finnes sand, grus eller finkornete sedimenter, og hvor det eventuelt stikker ut fjell.
Kartet viser hvordan sedimentene på havbunnen er dannet. Marin suspensjonsavsetning er for eksempel finkornete sedimenter avsatt fra vannmassene på havbunnen etter siste istid. Kartet viser også landformer, som gjenspeiler hvordan havbunnen og sedimentene er dannet.
Kartet viser dagens sedimentasjonsmiljø, for eksempel om havbunnen utsettes for erosjon av sterke bunnstrømmer, om sand transporteres langs bunnen, eller om finkornete sedimenter avsettes fra vannmassene i områder med svakere strøm.
En ny sedimentklasse på kartet Bunnsedimenter (dannelse) er Bioklastisk avsetning. Sedimentklassen viser områder på havbunnen dekket av korallrev og korallsand. Korallsand er kalksand erodert fra levende og døde korallrev, og finnes langs sidene av korallrev eller som sedimenter transportert med bunnstrømmer bort fra korallrev. Bioklastiske avsetninger er utbredt på og ved Røstrevet i Nordland VI, og i Hola utenfor Vesterålen. Denne typen avsetninger finnes også mange andre steder på kontinentalsokkelen, for eksempel utenfor Møre, der MAREANO kartlegger i disse dager.
I tillegg til de digitale kartene, er det utarbeidet en serie på 32 havbunnskart i målestokk 1:100 000. Kartene kan lastes ned som pdf-filer eller eventuelt bestilles som papirkart fra NGU. Kartserien er tilgjengelig både på www.mareano.no og www.ngu.no