Sedimentkartet på www.mareano.no som viser hvordan avsetningene på havbunnen er dannet er nå oppdatert med nye tolkninger fra Troms III, som inkluderer sørlige del av Eggakant-området og områdene mellom Tromsøflaket og Lopphavet.
Publisert: 16.05.2011Oppdatert: 31.08.2022Forfatter: Reidulv Bøe, Aave Lepland og Valerie Bellec
Det er samtidig gjennomført en oppgradering og justering av tolkningene i hele området kartlagt de siste fem år for at kartet skal framstå mest mulig harmonisk og oppdatert.
På det nye kartet er det innført 4 nye jordartsklasser for å få en mest mulig dekkende beskrivelse av sedimentene på kontinentalskråningen. De nye klassene er:
Skredmateriale, dekket av yngre sedimenter
Havbunnen består av materiale avsatt fra forskjellige typer løsmasseskred, men er dekket av et tynt lag (vanligvis <1 m) med sedimenter (sand, silt, leir) avsatt av bunnstrømmer eller utfelt fra vannsøylen.
Skredmateriale, delvis dekket av yngre sedimenter
Havbunnen består av materiale avsatt fra forskjellige typer løsmasseskred, men er stedvis dekket av et tynt lag (vanligvis <1 m) med sedimenter (sand, silt, leir) avsatt av bunnstrømmer eller utfelt fra vannsøylen.
Skredmateriale og hemipelagiske avsetninger
Havbunnen består av materiale avsatt fra forskjellige typer løsmasseskred i veksling (horisontalt og lateralt) med sedimenter utfelt fra vannsøylen (hemipelagiske sedimenter, som består av både mineralpartikler og dyre- og planterester).
Lagdelte sedimenter (>1m) over debrisstrømavsetninger
Havbunnen består av sedimenter (sand, silt, leir) avsatt av bunnstrømmer eller utfelt fra vannsøylen. Sedimentlaget ligger som et >1 m tykt lag over debrisstrømavsetninger (en type løsmasseskred) avsatt under siste istid.