Kontakt
Markus Diesing,
Norges geologiske
undersøkelse,
73904309,
markus.diesing@ngu.no
Publisert: 18.10.2019 Oppdatert: 24.10.2019
Det er en systematisk gransking, med omfattende statistisk analyse, av Kartverkets dybdedata fra Norskehavet som har avslørt mengder av haugstrukturer med levende og døde koraller. Funnene er blitt bekreftet ved videofilming fra undervannsfarkoster.
- Det er viktig å kartlegge hvor disse kaldtvannskorallene befinner seg med hensyn til menneskelig aktivitet i havområdene, fastslår forsker Terje Thorsnes ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). - Når vi vet hvor de sårbare økosystemene er, er det lettere for fiskeri og petroleumsvirksomheten å vise hensyn, sier han.
Arbeidet med å undersøke utbredelsen av kaldtvannskoraller i norske havområder foregår i det tverrfaglig og omfattende kartleggingsprogrammet Mareano, hvor NGU, Havforskningsinstituttet (HI) og Kartverket er aktive partnere.
- Vi har arbeidet med dette siden 1999, da vi kartla havbunnsformene på Sularevet sammen med Havforskningsinstituttet. Kartleggingen viste at korallrev danner karakteristiske strukturer som kan gjenkjennes på detaljerte dybdedata. Fra 2011 har vi gjort en manuell digitalisering, før vi i de siste årene har gjennomført en detaljert avgrensning med bildeanalyse og statistikk av revene, forteller Thorsnes.
Han peker på at tallet på korallrev kan være enda større enn det som nå er funnet, fordi datagrunnlaget baserer seg på at revene må være noen titall meter i utstrekning for å bli registrert. – Det finnes sikkert mange mindre forekomster også, sier han.
Kartleggingen er gjort ved at dybdedata bearbeides og analyseres ved hjelp av avansert statistikk og bildeanalyse. Hver eneste sannsynlige forekomst av korallrev er vurdert med hensyn til hvor pålitelig klassifiseringen er. Av de 200.000 sannsynlige funnene som er registrert langs Eggakanten mellom Møre og Lofoten, er nær halvparten karakterisert med høy grad av pålitelighet.