Gå til hovedinnhold
Mareano toktstart april 2019

I strålende Tromsø-vær går 15 forskere og ingeniører om bord i G.O. Sars via skipets mektige hangar. (Foto: Børge Holte)

Mot de store dyp ved Bjørnøya!

Toktdagbok: Ikke siden Nordland VI i 2012 har MAREANO vært på forskningstokt på de virkelig store dyp. Denne gangen skal vi dykke ned til 2000 meter vest for Bjørnøya.

I behagelig, nærmest søvndyssende sjøgang bauer forskningsskipet G.O. Sars seg mot Bjørnøya, hvor MAREANO starter årets feltsesong. Mye motstrøm gjør seilasen lengre enn vanlig, og vi ventes å være på plass tett oppunder øya søndag kveld. Det er likevel livlig om bord. 30 paller med stål og elektronikk skal pakkes ut og klargjøres til bruk, mens geologene og kjemikerne monterer utstyr for bl.a. snitting av bunnmudder i cm-tykke skiver nedover i havbunnens historie – bokstavelig talt.

Mens vi andre har en kveldspause, henger elektroingeniørene Jarle Wangensten og Sindre Nygård Larsen i "stroppene" med montering av videoriggen og klargjøring av operasjonsrommet. Denne gangen er marginene ekstra små. Utstyret skal dypt og ikke en dråpe sjøvann kan tillates å finne veien inn i kabler og kameraflaske selv om trykket er hele 200 kg/cm2.


Også Bjørnøya er en del av Svalbard. Øya ligger om lag midtveis mellom fastlandet og Spitsbergen. Vest for øya øker havdypet raskt ned til de dype og kalde vannet i Norskehavet.

92 videolinjer med en lengde på 200 meter skal filmes, mens bunnorganismer og sedimenter skal samles inn på åtte lokaliteter. DNA-prøver av bunndyrsamfunnene skal samles inn fra fire lokaliteter. Ikke minst skal en rekke organismer sendes til Bergen museum. Her klargjør materialet for DNA-strekkoding av en rekke dyrearter. Men mye skal gjøres om bord og tiden er knapp. Om to små uker må kursen legges til Tromsø igjen.

Kontakt

Bilde av Børge Holte

Børge Holte

Havforskningsinstituttet
Forsker
916 30 856
Bilde av Reidulv Bøe

Reidulv Bøe

Norges geologiske undersøkelse
Geolog og forsker
99091737
Bilde av Beate Hoddevik

Beate Hoddevik

Havforskningsinstituttet
Kommunikasjonsrådgiver
908 21 630