MAREANO kartlegger sokkelen i Norskehavet – koraller observeres på rekke og rad
Publisert: 10.10.2019 Oppdatert: 14.12.2022
Havbunnskartleggingsprogrammet MAREANO kartlegger havbunnen i norske havområder, og i 2018 og delvis i 2019 er det er det kartlagt flere områder på sokkelen i Norskehavet (se kart nederst). Dybdekartleggingen er i hovedsak gjennomført av underleverandør Fugro Germany Marine, men noen områder er også sjømålt med Kartverkets eget fartøy Hydrograf. De havgående fartøyene som er benyttet i denne kartleggingen har vært utstyrt med moderne flerstråle ekkolodd (EM710).
Her presenteres et utvalg bilder som viser skyggerelieff av terrengmodell av havbunnen. Terrengmodellen er en digital 3D-modell med oppløsning på 5 meter. Vi har valgt ut områder med koraller og andre tydelige strukturer, men det finnes også områder der det er mindre variasjoner.
Korallrevene står tydelig frem som hauger eller rygger på terrengmodellene, og det ser ut til at mange av revene ligger på toppen av langstrakte rygger. Ryggene ble dannet for mer enn 10 000 år siden, i forbindelse med at mer enn 1 000 meter tykke isdekker beveget seg vestover over sokkelen, fra midtnorske fjellområder og ut til eggakanten. En del av korallrevene ligger også langs kanter på tvers av ryggene – dette kan være bergartslag som stikker opp av løsmassene.
De avlange korallrevene har alle samme orientering i lengderetningen – dette er sannsynligvis et resultat av revene får en orientering i forhold til bunnstrømmer som frakter med seg mat.
Selv om det er mulig å se slike revbyggende koraller i terrengmodellene, basert på den karakteristiske formen, så er det ikke mulig å se om det er levende eller død korall.
Korallrevene varierer i høyde, og i eksempelet i figur 4 er de opptil 15 meter høye.
Hensikten med MAREANOs kartlegging av sokkelen i Norskehavet er å dokumentere naturmangfoldet, og bidra med kunnskap til forvaltning av området. Dybdekartleggingen følges opp med geologiske, biologiske og kjemiske undersøkelser fra og med høsten 2019.
- Terrengmodellene kan sees i kartene her på mareano.no
- Terrengmodellene vil også kunne lastes ned eller brukes i egne kartverktøy
- Dekning av terrengmodeller kan sees her (og i bildet under)