Gå til hovedinnhold

MAREANO kurser mot Svalbard

Toktdagbok: Både mikroplast, nye kjemikalier og DNA er inkludert i prøvetaking og analyser på Mareano-toktet som nå er godt i gang i Kongsfjorden og Rijpfjorden på Svalbard. På toppen av det hele har Mareano-forskerne gjennomgått isbjørnkurs, og er nå kvalifiserte isbjørnvakter.

alt
De to områdene som skal kartlegges av Mareano på dette toktet er markert med sorte sirkler. Kongsfjorden er det sørligste området og Rijpfjord er det nordligste.
Kilde: Norsk polarinstitutt

Etter lasting av store mengder utstyr satte forskningsskipet G.O. Sars lørdag morgen kursen mot Svalbard, der omfattende prøve- og datainnsamling skal finne sted i to uker fremover. Mandag ettermiddag ankom skipet Longyearbyen hvor Mareano-folkene mønstret på. Straks etter gikk turen til ekspedisjonens første stopp, Kongsfjorden. Etter 3-4 dager i Kongsfjorden går vi til Rijpfjorden, helt nord på Svalbard, på nordsida av Nordaustlandet.

Ekstra spennende blir det når vi ankommer Rijpfjorden. Det er en av de nordligste og mest høyarktiske fjordene på Svalbard. Får vi tid til overs, kan det pga. særlig gode isforhold være mulig å gå enda lenger mot nord og nordøst. Også der har Kartverket som en del av Mareano dybdemålt og klargjort områder som skal kartlegges mht. geologi, biologi og kjemi. Eggakanten ned mot mer eller mindre ukjente polare bunnbiotoper og landskap står høyt på toktdeltakernes ønskeliste.

Hele 19 Mareano-medarbeidere deltar i toktet. Det er ny Mareano-rekord. Rekorden skyldes at vi skal arbeide i to grupper. Vi har derfor med oss fire forskere som skal jobbe fra medbrakt småbåt i grunne fjordområder samtidig som vi andre om bord i G.O. Sars samler inn prøver på dypere vann. Selv om mannskapet i byssa må henge mer i stroppene enn vanlig under Mareano-toktene, betyr to parallelle aktiviteter spart tid og penger for Mareano-programmet.

Før Mareano starter undersøkelsene i Kongsfjorden og Rijpfjorden, ble fem Mareano-medarbeidere sendt på isbjørnkurs i regi av Norsk polarinstitutt v/ Rupert Krapp.Eventuell maskinskade kan føre til at lettbåten "Kobben II" strander og isbjørnvakt må settes.

alt
Dersom lettbåten som brukes under kartleggingen i fjordene får maskinskade slik at den strander, må de som er om bord være forberedt på å være isbjørnvakt. Før toktet ble derfor fem medarbeidere sendt på isbjørnkurs. På bildet er Lilja Rún Bjarnadóttir og Nicole Baeten (NGU) i dyp konsentrasjon på skytebanen tilhørende Svalbard jeger og fisk.
Foto: Børge Holte.

Kontaktpersoner:

Børge Holte, HI
Toktleder/biolog

Lilja Rún Bjarnadóttir, NGU
Ansvarlig geolog

Beate Hoddevik
Kommunikasjonsrådgiver
908 21 630