Kontaktpersoner:
Kommunikasjonsrådgiver
Beate Hoddevik, HI
tlf.: 908 21 630
Kommunikasjonsrådgiver
Sissel Kanstad, Kartverket
tlf.: 995 13 848
Kommunikasjonsrådgiver
Gudmund Løvø, NGU
tlf.: 990 91 742
Publisert: 05.11.2018 Oppdatert: 08.11.2019
Kartleggingen og analyser av miljøgifter i sedimenter på havbunnen, ble satt i gang tidligere i år etter at det ble funnet miljøgifter i atlantisk kveite.
– Resultatene fra undersøkelsene viser jevnt over ingen eller lave funn av miljøgifter. Fiskefeltet hvor det ble oppdaget miljøgifter i kveite i fjor, er veldig stort, på over 6000 kvadratkilometer. Det er derfor både vanskelig og tidkrevende å lete etter mulige forurensningskilder her, sier avdelingsdirektør i Miljødirektoratet, Signe Nåmdal.
Miljødirektoratet foretok umiddelbart etter stengningen av fisket, ytterligere undersøkelser av kveita for å finne ut om miljøgiftene kom fra maten den hadde spist.
– Resultatene viste at de høye nivåene av miljøgifter ikke kunne forklares ved at kveitene hadde en annen diett enn kveiter fra andre norske havområder. Siden den innledende undersøkelsen viste at dietten ikke kunne forklare de høye nivåene, gikk vi videre for å undersøke om det er en eller flere forurensningskilder som har ført til de høye giftnivåene i kveitene, sier Signe Nåmdal.
Miljødirektoratet fikk via havbunnskartleggingsprogrammet Mareano tilgang på allerede innhentede sedimentprøver fra havbunnen og i samarbeid med Equinor og Mareano tilgang på nye prøver.
Akvaplan-niva fikk oppdraget å gjennomføre undersøkelse av en rekke miljøgifter i totalt 34 sedimentprøver.
Resultatene fra undersøkelsen viser jevnt over ingen eller lave miljøgiftsnivåer, som er innenfor nivåer målt i andre områder langs norskekysten. Ingen av de analyserte sedimentene i og rundt ytre Sklinnadjupet, viste forhøyde miljøgiftkonsentrasjoner som forklarer de forhøyde nivåene av miljøgifter i kveite fra dette området.
Det er dermed fremdeles usikkert hva som er årsaken til miljøgiftene funnet i kveite.