Gå til hovedinnhold
R1799   flyndre og Urasterias 2

MAREANO-tokt nr. 25 er vel i havn

Toktdagbok: Mareanos 25. biologi-, geologi- og kjemitokt på 12 år er vel i havn. Miljødata fra 83 lokaliteter, totalt 58 km video-dokumentasjon, er samlet inn og skal nå gjennomgås i detalj på land. Underveis passerte vi video-lokalitet nr. 1800, og har dermed dokumentert om lag 1300 km havbunn i norske havområder.


Kart over seilasen og undersøkte lokaliteter i Mareanos 25. tokt. Vi startet ved Bjørnøya og avsluttet i det nye norske sokkelarealet ved delelinja mot Russland.

Etter 17 døgn til sjøs klappet forskningsskipet G.O. Sars torsdag morgen til kai på Skjelnan utenfor Tromsø for bunkring og klargjøring til neste forskningsoppdrag i Barentshavet. Toktets siste video-opptak ble fullført tidlig tirsdag morgen. Den to døgn lange seilasen til havn i Tromsø gir rikelig anledning til rundvask og klargjøring av mengder med utstyr som skal lagres og vedlikeholdes til neste Mareano-tokt i oktober. Etter hvert blir det roligere om bord, og andre døgnet av seilasen blir en smule selskapelig med bingo-arrangement, filmer og kortspill. Og da, sjøsterke som vi har blitt de siste dagene, gjør det ikke noe at store dønninger river og sliter i skipet før vi kommer i lé etter landkjenning ved Fugløya. Bortsett fra 16 timers kuling som satte oss i "ventemodus", har arbeidet om bord – som vanlig i sommersesongen – vært preget av godt vær og effektiv datainnsamling. Og takket være gode forberedelser og godt vedlikehold fra instrument-ingeniørenes har video-riggen fungert "best ever".

I tillegg til videodata, som om kort tid skal gjennomgås i detalj og bl.a. levere informasjon i forbindelse med revisjon av forvaltningsplanen for Barentshavet, har vi samlet inn sedimentprøver og bunndyr fra tre lokaliteter. Vi har blant annet oppdaget en ny type bunnsamfunn på sterk strømsatt skjellsand, vi har sett snøkrabber som "fisker" krill, og et par av "tare-mare-bys" ville slåsskamper på liv og død, der den sterkeste til slutt spiser den svakeste. Hver for seg danner all dramatikken, sammen med bunnmiljø og bunnsammensetning, viktige biter i havets naturlige balanse og produksjon.
Takk til alle Mareanos tokt-følgere, og på gjensyn!

Forskningsskipet G.O. Sars får påfyll etter 17 dager til sjøs, og er straks klar for nytt oppdrag i Barentshavet.
Etter vasking av dørk og skott gjør det godt å samle seg i skipets salong.
Her ses hvordan sterke strømmer danner meterhøye sandbølger i et såkalt høyenergetisk bunnmiljø på Spitsbergenbanken ved Bjørnøya.

Til tross for de daglige ville slosskampene mellom stor og liten på havets bunn, har vi også filmet en og annen stille idyll. På 250 meters dyp gir ei flott sjøstjerne en gapeflyndre et vennlig "klapp på skulderen", bevitnet av en gul liten slimorm. 

Kontaktperson

Toktleder
Børge Holte
Tlf: 916 30 856