Goto main content
Blomkålkorall

Kartlegger på Finnmarkskysten

Toktdagbok: Søndag 13. april kl. 13.30 la ”G.O. Sars” fra kai i Tromsø i et utrolig vakkert vær. Vår første stasjon var rett nord for Sørøya. Vi startet med videoopptak på 200 meters dyp ved midnatt, og observerte sandbunn med mye grus og stein hvor bunnforhold og bunndyr var lite variert.

Den andre stasjonen i samme område var på relativ grunt vann (80 til 60 meter). Her så vi en fantastisk fargerik fauna og flora med blant annet rosa blomkålkorall. En tett og vaiende tareskog sto på fjellet i den grunnere delen av videotransektet.

alt
Blomkålkorall.

Etter å ha fullført seks videotransekt og prøvetaking med diverse utstyr på en av stasjonene forlot vi området ved Sørøya mandag kveld for å gå mot Varanger. Vi benytter det dårlige været til transport og håper vi kan fortsette med video og innsamlinger lengst mot øst.

Vi er helt avhengig av dyktige vinsjeførere for å få fine videoopptak. Under opptakene ”svever” kamerariggen rett over bunnen, og mannskapet på ”G.O. Sars” har en flott rutine for å sikre oss optimale opptak. Vi har også gleden av å ha en svensk spesialist på børstemark om bord, i tillegg har to av toktdeltakerne bursdag, så det blir mye kake.

alt
Blomkålkorall.

På grunt vann rett nord for Sørøya står blomkålkorallen Drifa tett på en bunn av skall og rester av polychaet-rør. Under korallen sees en gruppe blågrå sekkedyr (Kukenthalia borealis). Ved nøye ettersyn ser man at de ofte har en ung slangestjerne av typen Gorgonocephalus i kronen. Ser du nøye etter på bildet over, kan du se armene til slangestjernen som stikker opp fra toppen av kolonien.

I dette kuperte kystlandskap finner vi også tett tareskog med både fingertare og stortare. Taren står med sitt lange blad vaiende i takt med bølgene.

alt
Stortare.

alt
Stortare.

Her er steinene fulle av den fiolett-rosa kalkalgen Lithothamnion og andre skorpeformede alger sammen med kolonier av svamper og sekkedyr (se bilder under). Det er en eventyrlig fargerikdom i dette habitatet. På nederste bilde rekkes en utstrakt "hånd" fra en brun-orange svamp.

alt

alt

alt

I dette området lever mange organismer sittende på hverandre i sterk konkurranse om å kunne feste seg på en ledig plass og få god tilgang på føde. Langhalsen Ornatoscalpellum stroemii sitter flott på rekke og rad på en hydroide. Dette er et krepsdyr, selv om det mest ligner på hvite skjell. De livnærer seg gjennom å vifte med sine mange tynne armer for å fange mat, forbipasserende partikler i vannstrømmen nær bunnen.

alt
Langhalsen Ornatoscalpellum stroemii.

alt
Langhalsen Ornatoscalpellum stroemii.

Kontaktpersoner

Toktleder
Lene Buhl-Mortensen

Kommunikasjonsrådgiver
Beate Hoddevik Sunnset
908 21 630