Gå til hovedinnhold

Nyheter 2017

Fotomontasje av fartøy som djupnekartlegg havbotnen. Strålane frå multistråle-ekkloddet dannar ein vifteform frå båten ned til botnen. Ein terrengmodell er redigert inn på havbotnen.

Dybdekartlegging ute på anbud

MAREANO fortsetter med dybdekartlegging ved Svalbard, i Barentshavet og Norskehavet. En ny åpen anbudskonkurranse for dybdekartlegging ble publisert 16. desember 2017.

kveite Audun Rikardsen HI

Skal kartlegge fiskefelt

Havbunnen vest av Sklinnabanken i Nord-Trøndelag skal kartlegges i 2018. MAREANO-programmet er tilført fire millioner kroner over statsbudsjettet for å gjennomføre arbeidet.

kartmodell

Spennende spor på skråningen

Kontinentalsokkelen kan ses som en gigantisk fylling utenfor kysten, bygget opp av sedimenter transportert ut fra land og avsatt utfor eggakanten. Mesteparten av utbyggingen har isbreer stått for.

Fiske PÅ BROA mareano

Nye havbunnskart på fiskefartøy

Sju trålrederier med havgående fiskefartøy skal delta i et forsøk med aktiv bruk av nye bunntypedata. Målet er et mer effektivt og miljøvennlig fiske.

utstyr web

Toktavslutning i Tromsø

Toktdagbok: Det 26. Mareano-toktet med geologisk, biologisk og kjemisk prøvetaking ble avsluttet i Tromsø sist fredag. Video og bunnprøver fra toktets andre del ble samlet inn i sokkelskråningen vest for Svalbard.

IMG 1160

Førstereisjente på Mareano-tokt

Toktdagbok: Det ble tidligere i år kjent at jeg fikk muligheten til å skrive en oppgave basert på MAREANO-materiale, noe jeg så klart ikke nølte med å takke ja til. Lite visste denne førstereisjenta om at det hele kom til å ende opp med å få den fantastiske muligheten til å være med på ett skikkelig Mareano-tokt i forbindelse med bacheloroppgaven min. Den 8. november la vi ut fra Longyearbyen om bord i forskningsskipet G.O. Sars med kurs for dyphavet vest for Svalbard.

is figur3 ingress

Pløyende isfjell i øst og vest

Mot slutten av siste istid begynte de store isdekkene over Barentshavet og Svalbard å smelte bort. Langs brefrontene i havet kalvet det løs isfjell i store mengder. De store isfjellene drev rundt med vind og strøm, og skrapte ofte ned i havbunnen.

R1838VL1896 SLANGESTJ 1070m

I dyphavet ved Svalbard

For første gang har Mareano samlet inn video og bunnprøver fra sokkelen og dyphavet vest for Svalbard. Bunndyrsamfunnene her har store likheter med det vi har sett på sokkelskråningen utenfor norskekysten. Men en stor rosa stein, med øyne, har vi aldri sett før!

Kartbilde

Full storm og nytt feltområde ved Svalbard

Mareanos høsttokt er nå i gang igjen etter at forskningsskipet G.O. Sars har vært disponibel for Sysselmannen i forbindelse med helikopterulykken utenfor Barentsburg. På grunn av dårlig vær er datainnsamling i det planlagte området ved delelinjen mot Russland utsatt til neste år. I stedet kartlegger vi utvalgte områder i eggakanten vest for Spitsbergen og ved Bjørnøya.

Alle tre liten

MAREANO fortsetter kartleggingen av miljøgifter i Barentshavet

På MAREANOs høsttokt i 2017 tas det prøver for kjemiske analyser av sedimenter i området MAREANO Øst, i den sentrale til nordlige delen av Barentshavet. Så langt er det hentet opp sedimentkjerner fra 5 stasjoner.

Fig 7 Ptycogastria polaris R1816VL1874

Blant snøkrabber, blomkålkoraller og mosdyr i det sentrale Barentshavet

Toktdagbok: Barentshavet er et rikt hav med mange viktige fiskerier. I Sentralbankrenna som er i den sørlige del av undersøkelsesområdet, er flere av lokalitetene innenfor området kalt Smutthullet. Her har det tidligere, på 1990-tallet, vært drevet med tråling etter torsk. Det var da først og fremst båter fra Island, Færøyene og Grønland uten kvote i norsk sektor som benyttet seg av dette området. I dag er området fullt av lange lenker med teiner etter snøkrabbe, og det er lenge siden det sist ble trålet i området.

Fig1CD

Isens reise over Sentralbanken i Barentshavet

Under siste istid var Barentshavet dekket av et flere hundre meter tykt isdekke. Isen hadde sin største utbredelse for 18 000-21 000 år siden. Ettersom isen beveget seg framover og trakk seg tilbake, etterlot den mange spennende formasjoner og strukturer på havbunnen.

Geir Klaveness KLD Mareano konferansen 2017

Med Norge inn i framtiden

Plast og avfall på havbunnen, kartlegging rundt Svalbard, bruk av MAREANO-resultater, blå økonomi og MAREANO som global kunnskapsgenerator var tema på MAREANO-konferansen 2017. Se videoopptak av foredragene fra konferansen og last ned presentasjonene.

Marie Andree

MAREANO samler gravimetridata

For først gang på MAREANOs geologi-biologi-tokt samles det nå inn gravimetridata, eller tyngdemålinger. Dette gjøres med NGUs nye gravimeter, som ble installert på "G.O. Sars" i august.

overview map

Kartlegger sentrale deler av Barentshavet

Toktdagbok: På ettermiddagen, lørdag 21. oktober la "G.O. Sars" fra kai i Tromsø i pent høstvær, med retning mot den sentrale den av Barentshavet. Første stasjon ligger midt i Sentralbankrenna, ca. 380 sjømil nordøst for innseilinga til Tromsø. Det vil si, en tur som det tar om lag 38 timer å seile til, som vi sier, ved en marsjfart på 10 knop.

R1536VL1585 00 29 25 02b

Se MAREANO-konferansen direkte

I dag 18. oktober arrangeres MAREANO-konferansen 2017 i Oslo, og den strømmes direkte fra kl. 9. Få ny kunnskap fra havområder utenfor Norge og Svalbard.

Rijpfjorden isfjell sept 2017

Sjømålingstokt på Svalbard

Nesten 160 km2 av Rijpfjorden på Svalbard ble dybdekartlagt i løpet av MAREANOs sjømålingstokt i september. Dybdekartleggingen på Nordaustlandet er fortsatt pågående.

Anemoner med lange tentakler.

Kronikk: God på bunnen

Et unikt samarbeid i mer enn ti år har sikret Norge verdifull ny kunnskap om havbunnen i nordområdene. Når en revidert forvaltningsplan for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten foreligger i 2020, ligger resultatene fra MAREANO-programmet bokstavelig talt i bunn.

hanske 225

Over 100 millioner «søppelbiter» i Barentshavet

Det ligger over 100 millioner store og små «søppelbiter» på bunnen i Barentshavet, mye er gammelt fiskeutstyr. Den samlede vekten er anslått til 79 000 tonn.

R1747   sandbølger store justert

Fokus på plast og Svalbard

Plast og avfall på havbunnen og kartlegging rundt Svalbard er blant temaene på MAREANO-konferansen i Oslo 18. oktober. Det er fremdeles mulig å melde seg på.

rijpfjorden EM710 EM2040 2016 1m 3

Utfordrende start for sjømålingstokt ved Svalbard

I september løsnet endelig sjøisen slik at sjømålingsfartøyene kunne starte å dybdekartlegge i områder nord for Nordaustlandet på Svalbard. I år skal det sjømåles i områder ved Bjørnøya og øst i den norske delen av Barentshavet.

R1799   flyndre og Urasterias 2

MAREANO-tokt nr. 25 er vel i havn

Toktdagbok: Mareanos 25. biologi-, geologi- og kjemitokt på 12 år er vel i havn. Miljødata fra 83 lokaliteter, totalt 58 km video-dokumentasjon, er samlet inn og skal nå gjennomgås i detalj på land. Underveis passerte vi video-lokalitet nr. 1800, og har dermed dokumentert om lag 1300 km havbunn i norske havområder.

grabben på dekk

Toktlivets puls

Toktdagbok: Vi seiler gjennom nok en video på høstens Mareanotokt i Barentshavet. «Bunntype 5! Gravelly sandy mud!» En hvitflekket torsk med øynene åpne ligger stødig nede i et trålmerke og sover. Den har ingen anelse om monsteret som svever over den med fire kraftige lyskastere og lyser opp en verden som vanligvis ligger i mørket. En snøkrabbe traver overraskende hurtig, sidelengs på tvers av den opplyste havbunnen foran kameraet, til stor fryd for geologer, biologer og en student som lenge har ventet på at akkurat DEN skulle dukke opp.

krabbe

Mareano finner snøkrabber

Toktdagbok: Så langt har vi observert snøkrabbe på 27 av stasjonene vi har kartlagt sentralt i Barentshavet, like nord for den norske delen av Smutthullet. Stasjonene med størst forekomst på våre videofilmer ligger øst i området Mareano nå kartlegger, og tett opp mot stasjoner vi ikke har kunnet kartlegge på grunn av teine-bruk i sjøen.

R1761 Pycnog spiser slangestj justert copy

Hvem spiser hvem på 300 meters dyp?

Toktdagbok: Forskere har godt kjennskap til de fleste artene vi finner, og kun sjelden finner man nye arter. Men det er få arter vi kjenner atferden til, og enda færre som hittil har avslørt sine matvaner. Se våre "blodferske" filmopptak nedenfor. Vi advarer mot sterke bilder fra sjøedderkoppens brutale fremferd!

Tokt M barentshavet MØ nett

Elvekanaler på bunnen av Barentshavet

Toktdagbok: Forskerne på G.O. Sars er helt på grensen. De er i full gang med prøvetaking og videoinnsamling fra havbunnen i Barentshavet langs grensa mot Russland.

R1744VL1801 still a b c d still e

Ny biotop og sovende uer ved Bjørnøya

Toktdagbok: Vi har perfekte forhold med sol og lite vind, og har foretatt 11 video-transekt mellom 95 og 168 meters dyp i sørkanten av Spitsbergenbanken ved Bjørnøya. Her er bunnvannet kaldt, mellom 1 og 2 °C, og bunnen består av mudder med tildeles stor tetthet av trålgrøfter.

Tokt august nett R1741   Sjøpølse i tynn tråd

Rare dyr i strie strømmer

Toktdagbok: Nå har vi samlet inn videolinjer og prøver fra den grunne Spitsbergenbanken sør for Svalbard i Barentshavet. Under gode værforhold samlet vi inn 22 videolinjer fra havbunnen, hver er 700 meter lang, og det er samlet inn bunnprøver fra to såkalte ”fullstasjoner".

M tokt nett Lasting til hangar om bord

110 videofilmer fra delelinja mot Russland

Toktdagbok: Ti forskere og forskningsteknikere fra NGU og Havforskningsinstituttet var på plass om bord i G.O. Sars da Mareanos andre tokt av året startet fra Tromsø den 15. august.

DSC 4494

Har kartlagt kaloriene i havbunnen

Havbunnen og dyrene som lever der, er et enorm matfat for andre dyr. Forskere i Mareano-prosjektet har nå beregnet hvor mange kalorier det er snakk om, og har lagt dem inn på kartet.

20170620 092230 Programmering USV Otter

Tester autonom kartlegging

Selvstyrende farkoster og droner gir oss helt nye muligheter til å kartlegge bunnforhold og dyreliv på grunt vann og i fjæresonen. I juni testet MAREANO ut tverrfaglig kartlegging med nye ubemannede og autonome fartøy. 

2017 05 kart 541 ny

Nytt sjøkart på Svalbard

Eit heilt nytt sjøkart som dekkjer farvatnet nord for Nordaustlandet, er utgitt. Hovudseriekartet har fått namnet «Nr. 541 Nordporten–Sjuøyane». Farleia til Rijpfjorden blei sjømålt av Kartverket og MAREANO i 2016.

Mareaglo mareano

Ønsker kartlegging på de syv hav

Ledelsen i det norske MAREANO-programmet har lansert en global versjon for kartlegging av havbunnen. Målet er å stimulere til blå vekst i marin og maritim industri.

Fotomontasje av fartøy som djupnekartlegg havbotnen. Strålane frå multistråle-ekkloddet dannar ein vifteform frå båten ned til botnen. Ein terrengmodell er redigert inn på havbotnen.

Dybdekartlegger ved Svalbard og Bjørnøya

Sjømåling på sokkelkanten vest for Spitsbergen på Svalbard, er i gang. Områder vest for Spitsbergen og ved Bjørnøya ble sjømålt tidligere i år. I løpet av 2017 skal MAREANO kartlegge mange områder langt mot nord, og flere av disse er utsatt for sjøis.

gruppebilde

MAREANO sitt vårtokt avsluttes i Bjørnøyrenna

Toktdagbok: Sjøis, kulde og sterk vind har vært de største utfordringene på dette MAREANO-toktet som nå er ferdig.

Mareano3 P1020352 nett

Vellykket prøvetaking for kjemiske analyser

Prøvetakingen for kjemiske analyser av sedimenter har vært meget vellykket på toktet mellom Nordkapp og Sørkapp. Så langt er det hentet opp sedimentkjerner fra fire av de sju boksene i transektet, som er vist på oversiktskartet.

Muddersjostjerna paa havbunnen og ombord

I et hav av stjerner

Toktdagbok: Ctenodiscus crispatus er en liten sjøstjerne med stor betydning der de graver seg gjennom sedimentene (bunnmaterialene). De hjelper til med å “lufte” havbunnen og stimulerer til mikrovekst, noe som bidrar til re-sirkulering og frigjøring av næringssalter. De lever av det organiske materialet i mudderet, og derav navnet muddersjøstjerne (engelsk: Mud Star).

Tokt fig1 NO nett

Strøm og strømrifler på Spitsbergenbanken

Toktdagbok: Det pågående MAREANO-toktet har kartlagt et kvadratisk område på 27 km × 27 km på Spitsbergenbanken sør for Svalbard.

R1705VL1761 still a b c d still e

Kan vi se polarfronten på bunnen?

Toktdagbok: Polarfronten, slik den er definert i nyere tid, sammenfaller godt med fasongen på Spitsbergenbanken og strekker seg rundt Bjørnøya. At det kan være kaldt innenfor polarfronten i mars måned har vi fått merke på dette toktet. Det var meningen å kartlegge syv "bokser" (se kart) på dette toktet. To av disse som ligger lengst inn på de grunneste områdene på Spitsbergenbanken, har det ikke vært mulig å komme til på grunn av den tette drivisen.

Figur 2 ny3 barentshavet mareano

Et 20.000 år gammelt islandskap

Toktdagbok: Kartlegging av landformer på havbunnen i Barentshavet viser blant annet hvordan tidligere isbreer har brukt krefter til å forme landskapet med både utgraving og avsetning.

Ising

Hindret av kulde og sjøis

Toktdagbok: De første dagene etter ankomst til det nordligste området som skal kartlegges på dette toktet, ble arbeidet hindret av kulde som påvirket utstyr og vanntilførsel. Nå er disse problemene løst, men et nytt har dukket opp: sjøis.

Geologiske kart Barentshavet sandholdig mareano

Nye geologiske kart fra Barentshavet

MAREANO har nå publisert geologiske havbunnskart fra åtte nye områder i Barentshavet. Kartene over bunnsedimenter - kornstørrelse - dekker et transekt fra Bjørnøyrenna til Kong Karls Land på Svalbard, og en del av området MAREANO Øst langs grenselinjen mot Russland

MAREANO FN

MAREANO presentert i FN

​Kunnskapen om havet som MAREANO samler inn, er viktige bidrag til den blå økonomien, blå vekst og en bærekraftig utvikling i norske havområder. Kartleggingsprogrammet ble presentert i FN i New York tirsdag 28. mars. Se video-opptak av foredraget.

Barentshavet east nitall

Presentasjon av MAREANO hos FN i dag

Kartleggingsprogrammet MAREANO er en viktig bidragsyter til kunnskap for den blå økonomi og blå vekst. Se live-stream av når MAREANO presenterer seg selv for FN i New York 28. mars.

soppel

Finner plastposer på 2500 meters dyp

Etter å ha analysert videoopptak av 1200 km havbunn, konstaterer forskere fra Havforskningsinstituttet at det ligger søppel i de aller fleste områdene de har undersøkt. Selv om mengde søppel avtar mot nord, er det funnet søppel også på de nordligste undersøkte områdene øst for Svalbard.

GOSars

Kartlegger Barentshavet fra Nordkapp til Sørkapp

På ettermiddagen, lørdag 25. mars la ”G.O. Sars” fra kai i Tromsø i ruskevær, med retning sydspissen av Svalbard. Med vind opp i full storm og bølger opp mot 9 meters høyde tar det lenger tid enn planlagt å kjøre båten den 715 km lange strekningen. Vi vil ankomme den nordligste kartleggingsboksen, rett syd for Svalbard natt til tirsdag. På veien passerer vi tett på Bjørnøya.

biogeokjemi

Mareano-tokt 2017

I år skal det gjennomføres tre tokt for å kartlegge biologi, geologi og kjemi i norske havområder. To tokt går øst i den norske delen av Barentshavet og ett dekker et transekt som starter et stykke nord for Nordkapp og går mot Sørkapp på Svalbard. I tillegg gjennomføres det egne tokt for å dybdekartlegge øst i den norske delen av Barentshavet, ved Svalbard og ved Bjørnøya.

No image

Finner mikroplast på havbunnen

Forskere har nylig påvist mikroplast i to prøver fra sjøbunnen i Norskehavet og i en fjord ved Ålesund. Ytterligere åtte prøver, fra Norskehavet, Lofoten og Finnmarkskysten, er sendt til laboratorieundersøkelser.

3d rygger spitsbergen 30 40m dyp meritaito 1m grid

Fyldige formasjoner på bunnen av Spitsbergenbanken

Nå kan vi avsløre hvordan landskapet kurver seg på bunnen av Spitsbergenbanken på Svalbard. I 2016 dybdekartla Meritaito området for MAREANO.

Rijpfjorden

Farled til Rijpfjorden kartlagt

– MAREANO planlegger tokt til Rijpfjorden de to neste årene. Derfor ble farleden inn til den arktiske fjorden sjømålt sommeren 2016, sier Hanne Hodnesdal i Kartverket.